неделя, 11 август 2013 г.

Няколко на екс за градежа и разграждането като единен процес ..


Все по-трудно го започвам тоя обзор ..
Знаете на какво се позовавам обаче! Съвсем сериозно вече е пуснат в обръщение израза "соростутка"? Това ако беше жив Вонегът по тия протести толкова писане щеше да му се отвори! И в същата връзка, поздрав за Асен Генов и Konstantin Pavlov с казаното от Жан Лабрюйер - "Хората, които имат лошо мнение за нас, без да ни познават добре, не могат да ни обидят; те нападат не нас, а призрака на собственото си въображение." В момента на ход срещу ‪#‎ДАНСwithme‬ е именно въображението ..

Като послепис към същата тирада, днес имаме честит рожденик, обичник на нацията и радетел за глас народен.
Джордж Сорос, неуморен сподвижнико, своего рода хайдук бугарски и американски каубоец в една чаша, поздрав по случай тая пресветла дата твоя ден рожден с песента на Sarafa "Illuminati" от 2012-та година .. За мен си повече от бял гълъб, нещо като лазерен лъч на стелажа за енергоспестяващи крушки, пример за следване - дал си много на „фонд за ромско образование“, част от "Десетилетието на ромското включване" и българските бедни души ликуват заедно и поотделно. Ти даде "хляб и зрелище" на не един и двама в последните два месеца, даде на българите знаме, 'некой лев и наколенките на д-р Ливайн .. Приеми тоя венец на благодарността. Зааааклех се, брат, 'чесно!


Друга важна обзорна случка е, че центъра най-безропотно си изтрая безводието, или хайде да не преувеличавам, липсата на топла вода за едни работни 5 дни. Много ми се иска да попиша по темата за градоустройството, което ни завеща комунизма и всичките режими на които ни научи, но нейсе .. друг път.
Третото е особено интересно. Стадиона, мислех си аз, е място жлачно, място над което неспокоен дух витае и сее злини. Вероятно вече Сте осведомени за Маг Дора и ползените ѝ умения. Всички подценявате Маг Дора, ала само Тя може да ни спаси от Буруджиева, която тегне над протеста, както Круела Девил над далматинчета .. А случайно да Сте забелязали, че Маг Дора пише от .. near Las Vegas, NV!?
Теодора Стефанова може да е гадателката на Берлускони, ала Маг Дора е магьосницата на Сорос, Гандалфа на ‪#‎ДАНСwithme‬! Ето с какви думи ме разпали наскоро тази приказна персона:

“Пиша ви, за да ви уведомя, че стадион “Васил Левски” е прокълнат. През 2008 г., когато Мадона е пяла на него, тя не е пропуснала да хвърли кухо яйце в тревата и да заключи катинар. Така тя е заключила и светлата енергия в стадиона. Затова от 2008 г. насам всички концерти, които са били организирани за този стадион са били или премествани, или отменяни.
Аз само с полагане на ръка мога да разкодирам магиите, които Мадона е направила. След което да ги превърна в прах!”


Разтреперахте ли се, в ступор ли Сте? И аз, ама причината не е само тази .. Всички тези морски снимки, тези усмихнати лица. Даже се принудих да се обърна към един приятел, ей така:
Сократов! Стига с тия морски снимки! Я си ела в София, тук е истината .. Няма топла вода в целия център, има свеж протест против наглостта и бандитизма, от кофите се носи смрад през няколко улици, на хората им се привиждат някакви неща заради газовете от колите .. Като Готъм Сити, на живо! А това на плажовете и басейните е само заблуда за окото, несъстоятелна емоция с която провокираш хората да си мислят, че е хубаво!
Обзорна един, два пъти протестите във facebook:
Ей, това да поспиш малко през деня, пък да станеш събуден по телефона от писъците на англичанин изпил 400 мл табаско на "Слънчев Бряг", да чуеш как контрапротеста си прилапва Йоло Денев и Те остава "без гащи" един вид, да прочетеш в просъница, че "Костенурките са странни птици, летят само когато ги ритнеш!" и да направиш някаква връзка с първото, да видиш по какви сайтове се ровел Пеевски като малък и колко бил комбинативен по въпроса от предишното изречение .. "без гащите" буквално, да Ти покажат фикцията за рестарта на сутрешния блок на bTV с водещи Волгин и Дърева в момент в който си толкова слаб!
А, някой е сложил и бележка "Рамазан" на хладилника ..
- Гарсон, донеси баклавата, че ми се обади хипоглекимията, рязко станах.
Вчера множеството викаше "Оставка" и освирква МС, обърна се на другата страна и викаше "Браво" с аплодисменти към президенството, а един човек не се ориентира и беше като изостанал в синхронен танц. Той поздрави Йоло сърдечно и си тръгна. После Йоло ходеше най-отпред на шествието и май написа нова книга. Ей, така .. за Йоло ми е думата, трябва Ни! Трябва Ни на ‪#‎ДАНСwithme‬ ..

Преди малко настана лека суматоха и полицията се събра да разкъшка хората от площада. Оказа, че една възрастна жена си е забравила чантата с вода пред МС и са решили, че е бомба. Ами .. добре са решили! ‪#‎ДАНСwithme‬

Но най-добре е да си представята, че съм написал по ред за протеста и по ред за лятото допълнително, че да не губим време нямам за допълнителни подробности .. Ето "батъл" на два кадъра, единия мой от "Шипка", до PARK BAR, а другия на мой приятел от черноморски хотел. С тях подчертавам лятното ..

Дезинфекцирайте съзнанието си от излишната доза българщинки с които Ви замерях досега под звуците на долното произведение, а за финал на този недоспан сутрешен пост съм Ви приготвил едно много затрогващо писмо от Чарли Чаплин до дъщеря му Жералдин ..




- Писмо на Чарли Чаплин до дъщеря му Джералдин -

Моето момиче,
сега е нощ. Всички невъоръжени воини в моята малка крепост заспаха.
Не са будни нито брат ти, нито сестра ти. Дори майка ти вече спи.
Едва не събудих заспалите птички, докато стигна до тази полусветла стая.
Толкова съм далеч от теб! Но нека ослепея, ако макар и за миг твоят портрет е изчезнал от очите ми. Той е тук – на масата, тук до моето сърце. Но къде си ти? Там, в приказния Париж, танцуваш на величествената сцена на Шан з’Елизе. Знам това, а сякаш в тихата нощ чувам стъпките ти, виждам очите ти да блестят като звезди в зимната тъмнина.

Чух, че твоята роля в този празничен и светъл спектакъл е ролята на персийската красавица, пленена от хан Тартар. Бъди красива и танцувай! Бъди звезда и сияй! Но ако възторзите на публиката те опияняват, ако ароматът на цветята, изпратени до тебе, те замае, ти седни в един ъгъл, прочети писмото ми и се вслушай в гласа на своя баща!

Аз съм твоят баща, Жералдин! Аз съм Чарли Чаплин! Знаеш ли колко нощи съм седял до твоето легло, за да ти разказвам приказки, когато ти беше малка – за спящата красавица, за чудния дракон в полето… А когато сънят идваше в старческите ми очи, аз му се надсмивах и казвах: “Върви си! Аз спя с мечтите на моята дъщеря!”

Виждах тези мечти, Жералдин, виждах бъдещето ти, днешния ти ден! Виждах едно момиче да играе на сцената, една фея да танцува по небето. Чувах публиката да казва: “Виждате ли това момиче.
Това е дъщерята на стария шут. Помните ли как се казва- Чарли! Да! Аз съм Чарли! Аз съм старият шут! Днес е твой ред. Танцувай! Аз танцувах в широк и скъсан панталон, а ти – в копринена рокля на принцеса. Тези танци и шумът на аплодисментите ще те издигат понякога в небесата. Иди! Иди и там! Не се завръщай на земята! И гледай живота на хората, живота на ония улични танцьорки в крайните квартали, които играят гладни и треперят от студ и беднотия. Аз бях като тях, Жералдин! В ония нощи, в ония приказни нощи, в които заспиваше с моите приказки, аз оставах буден. Гледах твоето лице, усещах ударите на сърцето ти и се питах: ” Чарли! Нима това котенце ще те познае някога?”
Ти не ме познаваш, Жералдин… Колкото и приказки да съм ти разказвал през ония далечни нощи, своята приказка аз никога не съм ти разказвал… А тя също е интересна… Приказка за един гладен шут, който танцуваше и пееше в бедните квартали на Лондон, а после събираше милостиня.
Това е моята приказка!

Аз съм вкусил глада, зная какво значи да бъдеш без покрив! Нещо повече! Аз съм изпитал унизителната болка на скитника шут, в чиито гърди бушуваше цял океан от гордост, а трябваше подхвърлените монети да го пресушават! Но въпреки това аз съм жив, а за живота обикновено малко се говори. По-добре да говорим за теб. След твоето име, Жералдин, е моето – Чаплин. С него повече от четиридесет години съм разсмивал хората на земята. Но аз съм плакал повече, отколкото те са се смели, Жералдин! В света, в който ти живееш, не съществуват само танци и музика! В полунощ, когато излизаш от големия салон, ти забрави богатите почитатели, но не забравяй да попиташ шофьора на таксито, който те отвежда у дома, за неговата жена. И ако е бременна, ако няма пари да купи дрешка на детето, ти сложи пари в ръката му. Казал съм в банката да изплащат тези твои разходи. Но за другите – ти трябва да изпращаш точната сметка! От време на време с метрото или с автобус ти разглеждай града, разхождай се. Гледай хората! Вдовиците и сираците гледай! И най-малко по един път на ден си казвай: “И аз съм една от тях!”

Да! Ти си една от тях, моето момиче!Нещо повече! Изкуството, преди да даде на човека крила, за да излети във висините, обикновено му счупва краката. И когато дойде момент, в който ти почувстваш себе си над публиката, веднага напусни сцената. Иди с първото такси в околностите на Париж. Аз много добре ги познавам. Там ще видиш танцьорки като теб – даже и по-красиви от теб, и по-горди от теб. Там от ослепителния блясък на прожекторите на твоя театър няма и следа! За тях прожектор е луната. Погледни! Добре погледни! Не танцуват ли по-добре от теб? Признай си, моето момиче!
Винаги има някой, който танцува по-добре, който свири по-добре! И знай – в семейството на Чарли никой не е бил толкова груб, за да може да наругае един файтонджия или да подиграе просяка, седнал край Сена. Аз ще умра, но ти ще живееш. Искам ти никога да не живееш в бедност. Заедно с това писмо ти изпращам и един празен чек. Колкото искаш пиши на него. Но когато харчиш два франка, не забравяй да си кажеш, че третата монета не е твоя. Тя трябва да принадлежи на непознатия мъж, който се нуждае от един франк. А него ти лесно можеш да го намериш. Поискаш ли да видиш тези непознати бедняци, ти можеш навсякъде да ги откриеш. Ако говоря с теб за пари, правя това, защото познавам измамната сила на тези дяволи.

Знаеш ли, дълго време съм прекарал в цирка. И винаги съм се безпокоял за играчите. Но трябва да ти кажа една истина, моето момиче – хората падат по-лесно от твърдата земя, отколкото играчите от нестабилното въже. Може би някоя вечер блясъкът на най-скъпия диамант ще те измами. В същата тази вечер този диамант ще бъде твоето нестабилно въже и падането ти е сигурно. Може би един ден красивото лице на някой принц ще те измами. В същия ден ти ще бъдеш неопитен въжеиграч, а неопитните въжеиграчи винаги падат. Не продавай сърцето си за злато и накити. Защото най-големият диамант е Слънцето. За щастие той блести на лицето на всеки човек. И когато някой ден се влюбиш в някой мъж, ти бъди цялата с него. На майка ти съм казал да ти пише за това.
Тя по-добре познава любовта от мен. На нея по й приляга да говори за това…

Твоята работа е много трудна. Аз знам това. Твоето тяло е покрито само с парче коприна. Заради изкуството може и гол да се появиш на сцената, но да се върнеш оттам по-облечен и по-чист.
Но нищо друго и никой друг на този свят не заслужава да вижда даже и ноктите на краката на едно момиче. Голотата е болест на нашето време. Аз съм стар и може би думите ми звучат смешно.
Но според мен твоето голо тяло трябва да принадлежи на този, който обича голата ти душа.
Не е страшно, ако твоето убеждение за това е отпреди десет години, от времето, което си отива.
Не се бой – тези десет години няма да те състарят. Но както и да е, искам ти да бъдеш последния човек, който става поданик на острова на голите!

Знам, че синове и бащи винаги са били във вечен двубой! С мене, с моите мисли воювай, моето момиче. Аз не обичам покорните деца. И преди да капнат сълзите от очите ми върху това писмо, и искам да вярвам – тази вечер е Коледа, вечер на чудеса. Искам да стане чудо – ти наистина да си разбрала всичко, което искам да ти кажа. Чарли е остарял вече, Жералдин! Рано или късно, вместо с бяла коприна на сцената ти ще трябва да се облечеш в черно, за да дойдеш на моя гроб.
Сега не искам да те безпокоя. Само от време на време се поглеждай в огледалото, там ще ме видиш. Кръвта ми е в твоите вени. Искам даже тогава, когато в моите вени кръвта пресъхне, да не забравяш баща си – Чарли!
Аз не бях ангел, но доколкото можах, се стремях да бъда човек.
Опитай и ти!